A legfinomabb lúdláb torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók, egy 24 cm-es tortához:

Kakaós piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor

Párizsi krémhez:

  • 6 dl tejszín
  • 30 dkg kristálycukor
  • 15 dkg kakaópor
  • 37 dkg margarin

Máz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 tk olaj

Továbbá:

  • kb. 2 marék meggybefőtt
  • konyak

Elkészítése:

A befőttből 12 szemet félreteszünk a tetejére, a többit pedig konyakba áztatjuk.

Piskóta:

A tojásokat a cukrokkal kemény habbá verjük (egyben), majd hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaóport.

Óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze, majd egy 24cm-es tortaformába simítjuk és 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk kihűlni.

Párizsi krém:

A tejszínt a cukorral feltesszük melegedni, majd szálpróbáig főzzük.

A szálpróba azt jelenti, hogy az oldatot kb. 105-110 C fokig melegítjük. Egy keveset két ujjunk közé veszünk és széthúzzuk. Ha szakadás- mentesen kb. 2 cm-re szét tudjuk húzni, úgy, hogy egy szál képződik az ujjaink között, akkor elkészültünk.

Lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, majd belekeverjük az átszitált kakaóport.

Teljesen kihűtjük, majd habosra keverjük a margarinnal.

Összeállítás:

Kivesszük a tortaformából a piskótát, majd elmossuk és visszatesszük a a piskóta köré.

A piskótát egy picit meglocsoljuk a konyakkal, amiben a meggyszemek áztak, majd megszórjuk a meggyszemekkel.

Elterítjük rajta a krémet, amiből egy pár kanállal félre teszünk a díszítés, majd elsimítjuk a tetejét és pár órára a hűtőbe tesszük.

Ha megdermedt körbevágjuk a formát és levesszük a toráról.

A tetejére:

A tetejére olajjal megolvasztjuk a z étcsokit, majd a torta tetejére öntjük és elsimítjuk, úgy hogy az oldalán is egyenletesen folyjon le a csokoládé.

Egy díszítőcsővel ellátott habzsákból 12 stuffnit nyomunk a torta tetejére, majd mindegyikre 1-1 szem meggyet ültetünk.

 

Tipp:

A lúdláb torta egy híres és klasszikus magyar sütemény. Kakaós piskóta, amelyeket finom párizsi krémmel rétegezünk. A krémbe között friss, lédús meggyeket helyezünk el, amelyek különleges ízt és textúrát adnak a tortának. A torta tetejét gazdagon bevonjuk csokimázzal, ami még csábítóbbá teszi. A lúdláb torta egy igazi ínyencség, amely különleges alkalmakra vagy desszertkedvelő vendégeknek tökéletes választás.