Lencsefőzelék

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
2 személyre
Az alaphoz:

  • 250 g lencse (szárazon)
  • kevés füstölt szalonnabőr
  • 1000 ml csontlé-alaplé, vagy víz
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db egész babérlevél
  • 10%-os ecet
  • 4 reszelésnyi citromhéj
  • 1 teáskanál mustár
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint só

A rántáshoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 közepes fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 púpozott teáskanál búzaliszt
  • 2 csipet pirospaprika

Elkészítése:

Elkészítés:
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet! Az alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az egész vöröshagymát, és sót adunk hozzá. Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát. Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz. Hideg vizet adunk hozzá, és simára keverjük.
FONTOS! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós! A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, frissen reszelt citromhéjat, és kevés ecetet. Tálalása a legjobb,ha főtt füstölt csülköt kínálunk hozzá. Tejföllel is meglocsolhatjuk.