Pikáns húsos pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tk só
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 4 ek víz
  • kenéshez 1 tojássárgája

Töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 1/4 póréhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 6-8 db aszalt szilva
  • 1 alma
  • 1 narancs leve
  • 1 sárgarépa
  • 1 maréknyi zöldborsó (fagyasztott)
  • só, bors
  • 1-2 babérlevél
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint reszelt sajt
  • 1 ek finomliszt

Elkészítése:

Először összeállítjuk a tésztát. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, tojássárgáját és a vizet. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A szalonnát, répát, aszalt szilvát, almát kockázzuk, hagymát aprítjuk.

Egy serpenyőben a szalonnát megdinszteljük, hozzáadjuk a hagymát, majd a húst. Fehéredésig pirítjuk, majd mehet hozzá a répa, alma, aszalt szilva és borsó. Fűszerezzük, beletesszük a babérlevelet és a narancslevet. Lefedve pároljuk. Vizet adunk hozzá, hogy ne égjen le. Liszttel megszórjuk és felforraljuk.

A tésztát 1 nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. Kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, beleegyengetjük a kivajazott pite formába. Villával megszurkáljuk, megkenjük tojássárgával és 15 percig sütjük 180 fokon. (Előmelegített sütőben).

Ha kész, a ragut beleöntjük, (a babért szedjük ki belőle) teszünk rá ízlés szerint reszelt sajtot. A másik tésztát is kinyújtjuk, ezzel befedjük vele a tölteléket. Díszíthetjük is kedvünkre. Vágjuk be néhány helyen, hogy a gőz majd távozhasson sütés közben.

180 fokon 25 percig sütjük. Salátával tálaljuk.