Rákóczi túrós pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Tésztához:

  • 150 g finomliszt
  • 75 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl

Túrókrém:

  • 550 g túró
  • 125 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl

Hab:

  • 2 tojásfehérje
  • 45 g víz
  • 140 g cukor
  • baracklekvár

Elkészítése:

A lisztet a cukorral és a sütőporral keverjük össze. Morzsoljuk hozzá a vajat és adjuk hozzá a tojássárgáját, valamint a tejfölt és dolgozzuk össze. Tegyük fél órára becsomagolva a hűtőbe.

A hűtőből kivéve nyújtsuk ki és fektessük a sütőpapírral bélelt formába. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt süssük meg kicsit.

A túrókrémhez az összes hozzávalót keverjük össze, majd botmixerrel pürésítsük. A tészta tetejét még melegen kenjük meg lekvárral és simítsuk rá a túrókrémet. 20 percre tegyük vissza a sütőbe.

A habhoz a vízből és a 100 g cukorból sűrű szirupot főzünk. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, majd állandó habverés közben csurgassuk hozzá a cukorszirupot. Addig verjük a habot, míg langyosra hűl.

Töltsük nyomózsákba és rácsozzuk be a torta tetejét.

80 fokra mérsékeljük a hőt és szárítsuk a habot további legalább 20 percig. Én szeretem ha egy kis színt kap a hab.
A lyukakat töltsük ki felforralt baracklekvárral.