Somlóival töltött palacsinta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Palacsintához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • csipet só

Piskótához (egy 20*35 cm-es tepsihez):

  • 6 tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek finomliszt
  • csipet sütőpor

Krémhez:

  • 1 liter tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 8 ek kristálycukor
  • 4 ek darált dió

Sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum vagy rumaroma
  • 4 ek kristálycukor
  • 10 dkg mazsola

Csokoládé öntethez:

  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek vaj
  • 0,5 liter tej
  • 2 dkg csokoládés pudingpor
  • 4 ek kristálycukor
  • 0,5 dl rum vagy rumaroma

Díszítéshez:

  • tejszínhab

Elkészítése:

A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a masszát és a szokásos módon kisütjük.

A piskótához az egész tojásokat a cukorral kb 10 perc alatt jól kihabosítjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport, majd sütőpapíros tepsibe simítjuk.

180 fokos sütőben megsütjük, majd ha kihűlt, akkor vízszintesen és függőlegesen is félbevágjuk, így lesz 4 lapunk.

A szirup hozzávalóit összeforraljuk, majd leszűrjük. A levet felfogjuk, a mazsolát alaposan lecsepegtetjük.

Egy nagyobb edénybe összeállítjuk a somlóit: alulra kerül egy piskótalap, meglocsoljuk sziruppal, pudingot kenünk rá, majd diót és mazsolát szórunk rá. Ezt ismételjük meg mind a négy rétegben.

A csokimártáshoz a tejjel csomómentesre keverjük a kakaóport, cukrot és a pudingport. Ha sűrűsödni kezd a mártás, akkor a vajat is beledolgozzuk.

A somlóit a palacsintákba töltjük és négyszögletűre hajtjuk. Meglocsoljuk a mártással és tejszínhabbal díszítjük.