Mézes-diós szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*31 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tej
  • csipet só

Krém:

  • 2 csomag karamell ízű pudingpor
  • 8 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tubus sűrített tej
  • 15 dkg pirított, darált dió
  • 25 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához a mézet, tejet és a vajat összemelegítjük. Lekapcsoljuk alatta a lángot, gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojásokat és alacsony lángon sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük.

A kihűlt tojásos keverékhez adjuk a lisztet, sót és a szódabikarbónát és elkezdjük összegyúrni. Ha nem akarna összeállni könnyen a tészta (mint nekünk), akkor kevés tejfölt vagy tejet dolgozzunk bele.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.

A kész tésztákat egyenként kinyújtjuk 20*30 cm-es téglalapokká és 180 fokra melegített sütőben kb 8-10 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingporokat a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük és kihűtjük.

Közben a diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. 5 dkg-ot tegyünk félre belőle a díszítéshez.

A kihűlt pudinghoz adjuk hozzá a sűrített tejet, a diót és a vajat, majd keverjük habosra.

Egy 20*30 cm-es tepsibe vagy egy ekkorára állított süti keretbe tegyünk bele egy lapot és kenjük meg a krém 1/5-ével. Folytassuk tovább a rétegezést. A tetejére is krém kerüljön, amire rászórjuk a maradék diót.

Másnapig hűtőbe vagy hideg helyre tesszük.