Spenótos-túrós pite rozslisztből

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy gáztepsihez:
A tesztához:

  • 60 dkg világos rozsliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl joghurt
  • 4 tojássárgája
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • 50 dkg fagyasztott, aprított spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
  • 1 dl tejszín
  • 1 egész tojás
  • 1 dl tejföl
  • 4 tojás fehérje felvert habja (amit a tésztájához nem ütöttünk bele)
  • 5 dkg vaj
  • ízlés szerint só és bors
  • 10 dkg búzadara

A tetejére:

  • 1 tojássárgájaval elkevert 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:

A vajat felhevítjük és kb 1-2 percig pirítjuk a rajta fokhagymát, majd rátesszük a spenótot és megfonnyasszuk. Ezután ráöntjük a tejszínt és forraljuk együtt pár percig, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és félretesszük,
hagyjuk kihülni.

A kihűlt spenótos krémhez hozzáadjuk az áttört túrót, a tojást, reszelt sajtot, tejfölt, sózzuk ízlés szerint és végül hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét, majd hűtőbe tesszük.

Egy nagy méretű tepsit kivajazunk és kilisztezünk. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarinnal, ezután beletesszük a sütőport és elkeverjük benne, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, tejfölt, joghurtot és a sót. Jól kidolgozzuk és cipót formálunk belőle, majd letakarva hagyjuk pihenni kb 40 percet.

Lisztezett deszkán átgyúrjuk újból a tésztát, majd kettévágjuk és kinyújtjuk a tésztát. A tepsibe terítjük, megszórjuk búzadarával, ráhalmozzuk a tölteléket és elsimítjuk. A másik felét is kinyújtjuk, majd betakarjuk vele a tölteléket.

A tojássárgás tejfölös keverékkel lekenjük a pitét és megszúrkáljuk. Előmelegített sütőbe toljuk. Először 125 fokon süssük és kb 1 órát, majd 150 fokon sütjük addig, amíg szép aaranybarnára nem sül.

Ha kihült akkor szeleteljük csak fel!

Jó étvágyat!