Cifra kalácskoszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 50 g puha vaj
  • 25 g élesztő
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor kevés vízzel kikeverve

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Az élesztpt meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A tészta többi hozzávalóját egy nagyobb edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és jól összegyúrjuk.

A kész tésztát elfelezzük, majd az egyik felébe beledolgozzuk a kakaós krémet. Ha szükséges, akkor kevés lisztet gyúrhatunk még hozzá.

A két tésztát külön-külön kelesztjük.

A megkelt tésztákat egyenként elfelezzük és egy fehéret és egy barnát egyenként kb 50*30 cm-es téglalap alakúra nyújtunk. Egymásra helyezzük őket (nálunk most a fehét volt kívül, de lehet cserélni is). Feltekerjük, a szélét összecsípjük és kissé sodrunk még kézzel rajta. A másik két tésztát is így készítjük el.

A két csíkot összefonjuk, majd koszorú alakúra hajlítjuk és a végeit összecsípjük. Egy nagy tepsire (nekem sütés küzben kissé szétnyílt, aki nem szeretné, hogy ez történjen tegye egy kb 30 cm átmérőjű tortaformába, lábasba vagy sütőbe tehető serpenyőbe).

Az íveken kicsi bemetszést ejtünk. Letakarva kb 30 percig keleszjük. Közben a sütőt 180 fokon, alsó-felső sütéssel bemelegítjük.

A megkelt kalácsot tojással lekenjük, majd betoljuk a sütőbe. Kb 30 perc sütés után alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg. Összesen kb 50 percig sütjük.