Csokitojás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tészta:

  • 170 g puha vaj
  • 300 g kristálycukor
  • 3 tojás
  • 255 g búza finomliszt
  • 3/4 tk sütőpor
  • 3/4 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 100 g holland kakaópor
  • 200 g víz (jéghideg)
  • 2 ek tejföl

Összeállításhoz:

  • kb 30-40 dkg meggy vagy másmilyen savanykás ízű lekvár

Díszítéshez:

  • 30-40 dkg étcsoki
  • 5-10 dkg fehércsoki

Elkészítése:

Egy kb 20*25 cm-es vagy kicsit nagyobb tepsit, sütőtálat sütőpapírral kibélelünk.

A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaóport összekeverjük és a vízzel felváltva a vajas keverékhez dolgozzuk több részletben, majd végül a tejfölt is beledolgozzuk.

A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk és 180 fokon kb 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk!

A megsült tésztát kihűtjük, majd kézzel összemorzsoljuk. Annyi lekvárt adunk hozzá, hogy ne legyen száraz a keverék és könnyen formázható legyen.

A masszából kézzel vagy egy tojás formával (amibe vágunk egy kis darab folpackot, mert azzal könnyebb lesz kiszedni a formából) tojásokat formázunk.

A kész tojásokat tálcára tesszük és kb 1 órára betesszük a hűtőbe.

Az étcsokit felolvasztjuk, majd vagy belemártjuk a tojásokat, vagy a tojásokat rácsra téve leöntjük vele. Megvárjuk amíg a csoki megdermed, majd olvasztott fehércsokival díszítjük ízlés szerint.