Igazi békebeli francia krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók 20 darabhoz:
Tészta:

  • 25 dkg búza finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanálelecet (10 %-os)
  • 100 ml tejföl (20 %-os)
  • csipet só

Krémhez:

  • 1 l 2,8%-os tej
  • 4 tojás
  • 25 dkg g kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor (bourbon)
  • 130 g búza finomliszt

Habhoz:

  • 5 dl habtejszín

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva kb 1-2 órára hőtőbe tesszük.

A jól lehűtött tésztát elfelezzük és egyesével kinyújtjuk lisztezett deszkán kb 25*25 cm-esre. Tepsi hátolján 180 fokon kb 15 perc alatt megsütjük a lapokat.

A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat alaposan kihabosítjuk a cukorral, majd csomómentesre keverjük a liszttel és a tejjel, melyeket felváltva adagolunk hozzá. Lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd a még forró krémbe dolgozzuk óvatos mozdulatokkal.

Az egyik lapot beletesszük egy akkora tepsibe, amekkorára sütöttük a lapokat vagy sütikeretet teszünk rá és ráöntjük a krémet, majd megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.

A tejszínt keményre felverjük, majd a kihűlt krém tetejére simítjuk egyeletesen. Egy recés késsel feldaraboljuk a másik lapot és a habra tesszük. A tetejére porcukrot szórunk, majd szeletelve tálaljuk.