Fahéjas fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 2 ek porcukor
  • csipet só
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 5 dkg puha vaj
  • 20 g friss vagy 1 csomag szárított élesztő

Sütéshez:

  • olaj

Forgatáshoz:

  • 3 ek cukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, majd felfuttatjuk.

Egy nagyobb edénybe mérjük a lisztet, sót, fahéjat, porcukrot, tojást, majd beletesszük az élesztős tejet is és összegyúrjuk a résztát, majd végül a puha vajat is beledagasztjuk.

A kész tésztát kissé meglisztezzük és letarva kelesztjük langyos helyen kb 1-1,5 órán át.

A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb 1-2 cm vastagra és szaggassuk ki egy nagy pohárral vagy fánkszaggatóval, majd a közepét egy kicsi pogácsa szaggatóval vagy feles pohárral.

A kiszaggatott fánkokat letakarva kelesszük kb 30 percig.

Az olajat felmelegítjük. Egyszerre maximum csak 3-4 fánkot süssünk csak! A fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük a zsiradékban, majd papírtörlőre szedjük.

Közben a cukrot a fahéjjal összekeverjük és a langyos fánkok mindkét oldalát megforgatjuk benne.