Csalánleves medvehagymával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 dkg vaj
  • egy közepes tál, friss csalánhajtás
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 kisebb burgonya
  • 500 ml víz vagy sonka főzőlé
  • 2 dl édes tejszín (nem növényi habtejszín)
  • só (nem szükséges, ha a húsvéti sonka levét használjuk fel)
  • 4 ek reszelt parmezán sajt
  • kruton a tálaláshoz

Elkészítése:

Alaposan megmossuk a csalánt és a medvehagymát. A krumplit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

A felmelegített vajon megdinszteljük a csalánt és fedő alatt, a krumplival megpároljuk. Közben sózzuk, ha szükséges. Felöntjük vízzel (sonka lével) és 10 percig főzzük.

Beletesszük a medvehagymát. 10 perc alatt összefőzzük, majd a tűzről levesszük és botmixerrel összeturmixoljuk.

Kevés levessel összekeverjuk a tejszínt, majd óvatosan, állandó kevergetés mellett a leveshez adjuk és alig forraljuk fel, máris levesszük a tüzről.

A tetejét megszórjuk sajttal és krutonnal tálaljuk.