Márkodi diós szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 25*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 6 tojás
  • 12 ek cukor
  • 6 ek átszitált finomliszt
  • csipet só

Krém:

  • 5 ek cukor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek cukor-szükség esetén
  • 5 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 6 ek darált dió

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 6 ek cukorral fehéredésig keverjük. A fehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük.

A sárgához adjuk a hab egyharmadát és a lisztet, majd jól összekeverjük. A többi habbal óvatosan fellazítjuk a masszát, majd sütőpapíros tepsibe öntjük.

Előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, akkor két lapra vágjuk.

A krémhez 5 ek cukrot karamelizálunk, majd felöntjük a vízzel, megvárjuk, amíg a karamell felolvad teljesen és a tűzről levéve kissé kihűtjük.

Egy tálban a lisztet simára keverüjk a tejjel és állandó kavargatás közben a karamelizált cukorhoz adjuk. Lassú tűzön állandóan keverve hozzáadjuk a citromhéjat és a vajat, ha szükséges a maradék 2 ek cukrot és sűrűre főzzük.

Külön tálba kivesszük a krém 1/4 résztét, majd a többihez keverjük a darált diót.

A diós töltelékkel megtöltjük az egyik lapot, rátesszük a másik lapot, majd bevonjuk a dió nélküli krémmel.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük.