Krémes karalábé leves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb zsenge karalábé
  • 50 g vaj
  • a karalábé zsenge, pici levelei
  • 250 g darált, pulykahús
  • 1 kisebb tojás
  • 5 evőkanál kerek szemű rizs
  • 1 kis pohár tejföl
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 1/2 citrom leve

Elkészítése:

A karalábékat meghámozzuk és kisebb kockákra felvágjuk. A karalábé zsenge, pici leveleit felaprítjuk és félretesszük.

Egy közepes fazékban a vajat felmelegítjük, majd rádobjuk a karalábékockákat. Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük és alá öntünk fél pohár vizet. Fedő alatt takarékon, félpuhára pároljuk.

Míg fő a karalábé, addig a rizst szitában megmossuk és egy kevés zsiradékon csikorgóssá pirítjuk. Felöntjük másfélszeres vízmennyiséggel, sózzuk és fedő alatt félpuhára főzzük.

A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a félpuhára főtt rizst, majd ízesítjük sóval és borssal. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a húsmasszából és a félig megfőtt karalábékra ültetjük. Felöntjük a lábast bő egy liter vízzel.

Sózzuk, majd fedő alatt takarékon készre főzzük a levest kb 25-30 perc alatt.

Míg fő a leves, addig a tejfölt, a tejszínt és a lisztet habverővel csomómentesre keverjük és ezzel habarjuk majd be a levest. A végén hozzáadjuk a citrom levét és megszórjuk az aprított karalábé levelekkel.

Forrón tálaljuk.