Gombás-hagymás szószos húsgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált pulykahús
  • 2 zsemle
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 2 csapott ek finomliszt
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 3 dl napraforgó olaj

Mártáshoz:

  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gombakonzerv
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 közepes csemegeuborka
  • 2 teáskanál mustár
  • 3 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.

Felmelegített olajon megdinszteljük a megpucolt, felkockázott hagymát, majd hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlékkel együtt a darált húshoz. Meghintjük fűszerpaprikával, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a lisztet és 2 ek. zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk.

Golyókat formázunk a húsmasszából, majd a maradék zsemlemorzsába hempergetjük és forró olajban kisütjük.

A mártásho olajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát. Rátesszük a lecsepegtetettt gombát. Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Kb 20 perc főzés után hozzáadjuk a karikára vágott uborkát, mustárt és a legvégén besűrűsítjük a főzőtejszínnel.

Amikor elkészült, beleforgatjuk a húsgombócokat.