Erdei gombákkal töltött pulykamell

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 25 dkg vastagabb pulykamell egészben, amit fel lehet szúrni
  • 6 db kenyérgomba vagy 10 dkg fenyőpereszke
  • 3 csík bacon
  • 10 cm hosszú póréhagyma
  • 1 teáskanál zsemlemorzsa
  • kevés vaj
  • só, bors, kakukkfű ízlés szerint
  • aprított petrezselyemzöld
  • 1/2 citrom leve

Fasírthoz:

  • a megmaradt gombás masszához 1 tojássárgája
  • 1 teás kanálzsemlemorzsa
  • kevés olaj-vaj keverék
  • 1 gerezd aprított fokhagyma

Palacsintához:

  • 20 dkg fiatal vargánya
  • 6 dkg liszt
  • 1 dl sör
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • só, őrölt bors

Körethez:

  • 2 fiatal fürtös uborka
  • 4 szál vékony sárgarépa
  • 1/2 citrom leve
  • pici borsikafű

Elkészítése:

A palacsintatészta hozzávalóit jól összedolgozzuk 1 tojásfehérje kivételével, majd hűtőben pihentetjük 1 órán át.

A póréhagymát vékony karikákra, a bacont csíkokra vágjuk. A kenyérgomba kalapjait vékonyra szeljük.

Kevés vaj és olaj keveréken megpirítjuk kissé a hagymát, a szalonnát és a gombát. Közben sóval, borssal, kakukkfűvel és petrezselyemzölddel füszerezzük. Gyakran keverve néhány perc alatt készre főzzük, majd félretesszük és 1 tk zsemlemorzsát keverünk bele.

A pulykamellet felszúrjuk kitágítjuk a rést és megtöltjük a töltelékkel. Forró olajon és vajon pirosra sütjük. Közben sózzuk, borsozzuk és citromlével meglocsoljuk, majd megpároljuk.

A megmaradt gombás masszához a tojássárgáját, zsemlemorzsát, aprított fokhagymát adunk, jól összedolgozzuk és kanállal szaggatva olajban fasírtokat sütünk belőle.

A fiatal vargányagombákat kettévágjuk és sózzuk, borsozzuk 1-2 percig sütjük, majd leitatjuk róla az olajat és aprított fokhagymával megszórjuk, majd állni hagyjuk.

A hűtőből kivesszük a palacsintatésztát óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét, megforgatjuk a vargányákat a masszában és forró olajon megsütjük.

Vékony hasábokra szeljük a sárgarépát kevés vajon és citromlén megpároljuk, majd hozzáadjuk az uborka hasábokat, sózzuk és borsikafűvel ízesítjük, majd néhány perc alatt készre sütjük.

Tálaljuk ízlés szerint.