Sajttal és fűszeres vajjal töltött pulykamellrudak

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 45 dkg pulykamellfilé
  • 3 csipet só
  • 3 csipet bors

Töltelék:

  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg sajt
  • 6-7 szál friss petrezselyemzöld
  • csipet só
  • csipet bors

Továbbá:

  • 3 ek liszt
  • 2 tojás
  • 6-7 ek panírmorzsa
  • bő olaj a sütéshez

Körethez:

  • 5 nagyobb burgonya
  • 1 tk só
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk kacsazsír
  • 6-7 ek tej

Elkészítése:

Elkészítjük a tölteléket. A puha vajhoz hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a reszelt sajtot, csipet sóval illetve borssal ízesítjük és összekeverjük.

2 részre osztjuk és a felét folpackra téve feltekerjük, hengerelve megformáljuk, végeit szorosan betekerjük és mindkettőt betesszük a hűtőbe 20 percre dermedni.

Ezalatt a pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk és a húsdaráló kisebb lyukú tárcsáján ledaráljuk. Aprítóban pépesítve nem csíkozzuk, hanem kockázzuk, a végeredmény szinte ugyanaz.

A kapott fűszeres húspépet kettéosztjuk. Folpackot készítünk elő és a hús felét a tenyerünkön 1 cm vastagra kissé kilapítva rátesszük, elegyengetjük és ráhelyezzük a közepére a kicsomagolt sajtos-fűszeres vajashengert. A folpack segítségével kétoldalt összetekerjük, becsomagoljuk, a tenyerünkkel kicsit meghengereljük, a végeit szorosra tekerjük és 1 órára betesszük a fagyasztóba. Erre azért van szükség, mert kívül szilárdra dermed és könnyebb a panírozás.

Amíg dermed a hús, elkészítjük a köretet. A burgonyákat megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük és a hozzávalókkal habosra turmixoljuk.

A töltötthúshoz dupla panírt alkalmazunk: Liszt, tojás, morzsa, tojás, morzsa.

A pulykarudakat bő olajban takaréklángon, gyakran forgatva 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük, végül konyhai papírtörlőre téve 1 percet pihentetjük és frissen/forrón tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!