Tejfölös-gombás zúzagulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykazúza
  • 50 dkg gomba
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 cikk zeller (nagyobb)
  • 2-3 db krumpli
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk pirospaprika
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1/2 ek liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek olaj
  • 1-1,5 l víz

Elkészítése:

A zúzát alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát vékonyan szeleteljük fel.

A zöldségeket és a krumpli szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint (én a zöldségeket felkarikáztam, a krumplit apró kockákra vágtam).

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a feldarabolt zúzát és addig pároljuk, míg elkezd levet engedni, kifehéredni.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a köménymaggal és a pirospaprikával, adjuk hozzá a babérlevelet, majd öntsük fel a vízzel és főzzük a zúzát félpuhára.

Amikor a zúza félig megpuhult, tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, majd a gombát is. Addig főzzük tovább, míg a zöldségek félig megfőttek. Ekkor tegyük bele a krumplit és főzzük puhára.

A lisztet keverjük simára a tejföllel és egy kevés levessel, majd csorgassuk hozzá a forrásban lévő leveshez. Óvatosan keverjük össze, főzzük még pár percig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen.

Tipp:

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és úgy kínáljuk.