Sült oldalas rozmaringos steak burgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Páchoz:

  • 1 ek olaj
  • 1 tk mustár
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1/2 cs flekken fűszerkeverék
  • 1+1 csipet cayenne bors

Valamint:

  • 4 szelet porcos oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 szál friss rozmaring
  • 10-12 szem egészbors
  • 2 fej fokhagyma

Steak burgonyához:

  • 6-7 egyforma, közepes méretű burgonya
  • 1 kk só
  • 4 ek olaj
  • csipet cayenne bors
  • 1 kk durva só
  • 1 kk aprított friss rozmaring

Elkészítése:

A húsokat előző este a legjobb bepácolni.

A mustárt, a fokhagymát, a fűszereket és az olajat egy kisebb tálkába téve összekeverjük és bekenjük vele az oldalasok mindkét oldalát. Egy lezárható dobozba tesszük, rákarikázzuk a vöröshagymát, rátesszük a babérokat és a bors szemeket, közé tesszük a rozmaringot, lezárjuk és pár órára vagy akár éjszakára betesszük a hűtőbe.

Egy kisebb tepsit vízzel kiöblítünk, beletesszük a rozmaringot, a hagyma szeleteket, a babérokat és a rozmaringot, rátesszük a húsokat és a kettévágott fokhagyma fejeket, lezárjuk alufóliával és 210 fokra előmelegített sütőben legalább másfél órán át pároljuk.

Ezalatt a burgonyákat megmossuk, enyhén sós vízben 10-12 perc alatt előfőzzük, hideg vízbe téve kissé lehűtjük és lehéjazzuk.

Egy tepsi aljára locsolunk 4 ek olajat és a burgonyákat lapjával 3 darabra vágjuk, majd a tepsiben az olajon megforgatva végig sorakoztatjuk. A tetejükre szórunk egy csipet cayenne borsot, durva sót és frissen aprított rozmaringot, majd betesszük a sütőbe és 40-45 perc alatt pirosra sütjük.

Forgatni nem kell, alul is szép világosra megsülnek! Jómagam együtt szoktam sütni 2 tepsit is, a húst alul, a burgonyát pedig középen!

Miután kellően megpárolódtak a húsok, levesszük róla a fóliát és további 18-20 perc alatt pirosra sütjük!
Belül szinte omlós, kívül szép piros fűszeres, aromás a sülthús és igen illik hozzá a steak burgonya!

Jó étvágyat kívánok!