Pácolt-sült pulykacomb

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb felső pulykacomb (vagy egész pulyka)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • majoránna
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 4-5 ek zsír
  • kb 5 dkg vaj a bőrös fele megkenéséhez
  • 1,5 dl fehérbor (egész pulykánál több kell)

Elkészítése:

A combot jó alaposan átnézzük, ha netán maradt volna benne tok azt eltávolítjuk, majd megmossuk és papírtörlővel szárazra töröljük.

A fűszereket egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük. A fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeleteljük.

A húst több helyen megtűzdeljük a fokhagymával, (a bőre alatt is) majd minden oldalát besózzuk.

Ezután a húsos oldalát jól bedörzsöljük az összekevert fűszerekkel, majd lefedve pár órán át hűtőben pihentetjük (én egész éjszakára a hűtőbe tettem).

Egy tepsibe beleöntjük a felolvasztott zsírt, ráhelyezzük a bepácolt húst a bőrös felével felfelé, majd megkenjük a puha vajjal, aláöntjük a bort és a megmaradt fokhagyma gerezdeket mellészórjuk, majd fóliával lefedjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon puhára pároljuk. Ez a comb esetében kb 2 óra, de egész pulykánál a nagyságától függően több órára van szükség.

Amikor a hús puhára párolódott, a fóliát levéve szép pirosra sütjük.

Tipp:

Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálaljuk. Én krumplipürét és párolt lilakáposztát kínáltam hozzá.