“Háromlapos” rácsos almáspite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 150 g porcukor
  • 150 g zsír
  • fél csomag sütőpor
  • 230 gramm tejföl
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma reszelve
  • 1 kk fahéj
  • 120-150 g cukor (ízlés szerint illetve hogy mennyire savanyú az alma)
  • 50 g mazsola

Szóráshoz:

  • zsemlemorzsa, darált dió vagy darált keksz

Kenéshez:

  • pici baracklekvár
  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit kimérem egy tálba és összegyúrom. Kissé lágy tésztát fogunk kapni. Ha szépen kidolgoztam a tésztát, akkor berakom a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítem.

Az almát megmosom, mepucolom és lereszelem. Hozzáadom a cukrot, fahéjat és a mazsolát, majd jól összekeverem és félrerakom.

A tésztát kiveszem a hűtőből és három részre osztom: két nagyobb és egy kisebb gombócot készítek belőle.

A tepsit kivajazom/kizsírozom és kilisztizem, hogy a süti ne ragadjon bele.

Az egyik nagyobb gombócot kinyújtom, belefektetem a tepsibe, megszórom zsemlemorzsával és rárakom a kinyomkodott töltelék felét. A zsemlemorzsa azért kell, hogy ne ázzon el a tészta.

Kinyújtom a második nagyobb gombócomat és ráfektetem a töltelék tetejére. Ezt a lapot megkentem pici baracklekvárral, majd szórtam rá ismét egy kis zsemlemorzsát. Erre rárakom a maradék kinyomkodott almát.

A harmadik lapot szintén kinyújtom és vékony csíkokra vágom. Ezeket a csíkokat hosszába, majd keresztben ráfektetem a töltelék tetejére, mint egy rács úgy néz ki.

Ha ez kész, a sütőt előmelegítem 180 fokra.

Míg a sütő melegszik a rácsot megkenem a tojássárgájával.

180 fokon sütöm kb 30 percig, majd hogy ne égjen meg a teteje lefedem alufoliával, elég csak rátenni a tetejére és így sütöm további 15-20 percig.

Ha kész, kiveszem a sütőből és várom, hogy hűljön picit és már lehet is szeletelni. 🙂

Jó étvágyat hozzá! ☺️