Töltött káposzta pulykahúsból

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
190 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyú káposzta
  • 10-12 db káposztalevél (savanyított)

Töltelékhez:

  • 1 kg darált pulyka felsőcomb
  • 40-50 dkg füstölt pulykacomb
  • 25 dkg pulykakolbász (füstölt)
  • 15 dkg rizs (főzés nélkül)
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál libazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint szemes bors
  • ízlés szerint babérlevél

Tálaláshoz:

  • ízlés szerint tejföl

Elkészítése:

A pulykacombot daráljuk le.

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát dinszteljük meg, majd keverjük el a törött paprikát benne. Ha kihűlt, adjuk a darált húshoz a hagymás keveréket, a tojást, rizst, és a fűszereket. Keverjük jól össze a húst a fűszerekkel.

Vágjuk karikákra a kolbászt.

A savanyú káposztát jól nyomkodjuk ki. Ha túlságosan savanyú lenne, többször mossuk át folyó vízzel. A leveleket is mossuk át, majd vágjuk ki a vastagabb ereket belőle.

A káposzta egy részét rakjuk a fazékba, majd tegyük rá a kolbászkarikák felét. Tegyünk rá babérlevelet, szemes borsot. A káposztaleveleket vágjuk félbe. A félbevágott levelekre rakjunk kb 1 evőkanálnyi tölteléket és tekerjük fel.

A megtöltött káposzta levelek mellé rakjunk a húsból csupasz gombócokat. Fedjük be egy réteg káposztával, majd rakjuk hozzá a pulykacombot, ami mellé rakjunk ismét gombócokat és a maradék kolbászt. Szórjuk meg szemes borssal a gombócokat és rakjunk rá még 3-4 babérlevelet. Ismét fedjük be káposztával a gombócokat, majd adjunk hozzá kb 1,5-2 liter vizet és forraljuk fel.

Forrás után takarék lángon kb 1,5-2 óra alatt főzzük készre. Ízlés szerint tálaljuk friss kenyérrel, tejföllel meglocsolva.