Túróval töltött kelt rózsák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A csésze űrmértéke: 180 ml
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csésze langyos tej
  • 1/2 csésze olaj
  • 1/2 csésze joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál só

Töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

Az élesztőt 1/2 dl langyos-cukros tejben felfuttatjuk.

Közben kimérjük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt, a tojást és a cukrot.

A megmaradt tejet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. Ezt a keveréket is a liszthez adjuk a sóval együtt.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett lapra borítjuk és átgyúrjuk.

Elosztjuk kb 10 egyforma darabra a tésztát. Mindegyik darabból készítünk egy gombócot, amit meglisztezünk, hogy majd ne ragadjon oda.

A gombócokat tenyérnyi körré nyújtjuk, majd 4 helyen bemetsszük, de a kör közepe ép maradjon.

A töltelékhez a hozzávalókat egyszerűen csak kikeverjük.

A bevágott tésztakarikák közepére teszünk a töltelékből egy jó kávéskanálnyit. Ezután sorban felhajtogatjuk a “szirmokat” a töltelékre.

A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd letakarva még 1/2 óráig pihentetjük.

Ezután tojással lekenjük a virágokat majd mehetnek az előmelegített, 175 fokos sütőbe. Kb 20-25 perc alatt szép arany színűre sülnek.