Cipó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 ek olaj
  • 1 kk só
  • langyos víz (kb 5 dl)

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.

Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a feljött élesztőt és az olajat, majd langyos vizet kis adagokban hozzáadva szép sima, félpuha tésztát készítünk.

Meleg helyre téve és letakarva 1 órát kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, 4 egyenlő részre vágjuk és kis kenyérformákat készítünk.

Egy nagy méretű sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, rátesszük a kenyereket és a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Miután a sütő felmelegedett, vizet fújunk a kenyerekre és a tetejüket késsel vékonyan bevagdossuk, majd mehetnek a sütőbe.

Légkeveréssel nagyjából 45-50 perc alatt szép pirosra megsütjük. Miután kivettük, ismét vizet fújunk rájuk, majd rácsra tesszük kihűlni.

Azért szeretjük ezeket a kisebb 25 dkg-os cipókat, mert a szeletek könnyen beleférnek a pirítóba, nem mellesleg igen gyakran szoktunk “retro” szendvicseket fogyasztani és ahhoz is tökéletes méretűek, na meg persze a házi kenyérnél nincs jobb!

Jó étvágyat kívánok!