Marosvásárhelyi salátaleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 4 bögre salátalevél vagy 1 közepes fej saláta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 1 púpozott ek finomliszt
  • 2 dl tej
  • 1,5 l víz
  • 1 ek almaecet

Elkészítése:

A vizet felforralom, majd beleteszem a sót, az aprított fokhagymát és az olívaolajat és a nagyobb darabokra tépkedett saláta.

A lisztet csomómentesen elkeverem a tejjel, majd folyamatos keverés mellett a levesbe öntöm.

Ha újra forr a leves, akkor óvatosan beleteszem a feltört tojásokat egyenként és néhány percig hagyom főni.

A harmadik tojásfehérjét is beleteszem, míg a sárgáját egy kevés tejjel simára keverem, majd óvatosan, állandó keverés mellett a leveshez adom 1-2 percig alatt besűírtem vele azt.

Ha kissé kihűlt beleteszem az ecetet. Kóstolás után újraízesítem, ha szükséges.

Tipp:

Tálalhatom pirított kockára vágott kolozsvári szalonnával vagy ízesíthetem kaporral vagy a főtt tojásokat mellőzve 1-2 tojásból készült rántottacsíkokkal is tálalhatom.