Mézeskalács mécsestartó

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 25 dkg akácméz
  • 1-2 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • 15 gramm szódabikarbóna

Írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1-2 csepp citromlé

Elkészítése:

Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.

A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat és jól kidolgozzuk.

Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy éjszakára pihenni hagyjuk.

Mikor dolgozni akarunk vele, jól átgyúrjuk, két részre vágjuk, így könnyebben lehet dolgozni a kisebb adagokkal.

Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, rátesszük a kartonpapírból kivágott sablont és éles késsel kivágjuk az egész mécsestartó elemeit. Azért jó a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el.

A sütőpapírral együtt tesszük tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc alatt megsütjük. Másnapig hagyjuk pihenni, azután írókázzuk meg a mécsest és száradás után állítjuk össze.

Így készül az íróka: A tojásfehérjéből nem kemény habot verünk, lassan hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a habverőről nem folyik le.

Habzsákba töltjük, ami megmarad, zárt edénybe, tesszük, különben hamar megszárad. Tetszés szerint díszíthetjük vele a mézes sütiket.