Nutellás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl langyos tej
  • reszelt citromhéj, ízlés szerint
  • 1 üveg Nutella
  • 1 egész tojás a kenéshez
  • 1 marék durvára tört mogyoró

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A vajat felolvasztjuk és kihűtjük.

A többi hozzávalóval alaposan bedagasztjuk a tésztát, egy laza szerkezetű, hólyagos tésztát kapunk.

Letakarjuk, meleg helyre tesszük és egy órán át kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és 15-18 részre vágjuk.

A darabokból kis gombócokat formálunk, majd a tenyerünkkel ellapítjuk és ízlés szerint Nutellát rakunk a közepükbe.

A tészta széleit összecsípjük és újra gombócot formálunk.

Egy kivajazott püspökkenyér formába rakjuk az elkészült gombócokat, szorosan egymás mellé, majd a tetején elrendezzük a maradék golyókat.

Letakarjuk, és újra kelesztjük. Kb. 35-45 perc alatt szépen a duplájára kel.

Az egész tojást felverjük egy kevés tejjel és megkenjük a kalács tetejét.

Végül a durvára aprított mogyoróval megszórjuk és 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Ha nagyon sülne a teteje, akkor egy alufóliát teszünk rá.