Túrós pogácsa márványsajttal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg márványsajt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 egész tojás (1 a tésztába egy a kenéshez)
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 1 ev reszelt parmezán (elhagyható)
  • magvak vagy reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A vajat felolvasztjuk és kihűtjük.

A lisztbe belemorzsoljuk a márványsajtot, hozzáadjuk a tojást, sót, túrót, beleöntjük a fölfuttatott élesztőt és a kihűlt margarint. Alaposan bedagasztjuk.

Letakarjuk, meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrkáljuk. A leeső végeket újra összegyúrjuk, kisszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és felvert tojással megkenjük.

Ízlés szerint megszórjuk lenmaggal, szezámmaggal, chia maggal vagy reszelt sajttal. 30 percig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, kb 15-20 perc alatt.