Spárgás rakottas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 cs zöld spárga
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 6 tojás (nagy)
  • 10 dkg sajt
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 ek liszt (púpozott)
  • 2 tk magos dijoni mustár
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg vaj
  • kb 6 dl tej

Elkészítése:

A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, alaposan mossuk meg, vágjuk le a bimbót, a szárrészt pedig daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le és tegyük félre.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé a baconszeleteket és közepes hőmérsékletű sütőben, pár perc alatt süssük szép pirosra.

A tojásokat főzzük keményre, majd vékonyan szeleteljük fel. A sajtot reszeljük le és tegyük félre.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat hevítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a mustárt, sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a liszttel és állandó keverés mellett pirítsuk pár pillanatig, majd vegyük le a tűzről. Ezután adjuk hozzá a tejet, keverjük simára, csomómentesre, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve főzzük sűrűre a mártást (ha túl sűrű lenne a mártás, egy kevés tejet öntsünk még hozzá).

Amikor a mártás kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt sajtot és keverjük alaposan össze.

Egy sütőformát kenjünk ki vajjal, majd kanalazzunk bele pár evőkanál mártást. Ezután szórjuk rá az előzőleg roppanósra főzött spárga felét, majd szintén kanalazzunk rá a mártásból.

Ezután helyezzük rá a pirosra sült baconszeleteket, pakoljuk rá a felszeletelt főtt tojást, kanalazzunk rá pár kanál mártást, szórjuk rá a maradék spárgát, majd kanalazzuk rá a maradék mártást.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, helyezzük rá a spárgabimbókat, majd szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.

Tipp:

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni a rakottast, majd úgy kínáljuk.