Epres tejberizs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tejberizshez:

  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor

Eperdzsemhez:

  • 50 dkg eper
  • 3 ek méz
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 púpozott tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz

Elkészítése:

A rizst legalább két vízben mossuk meg és alaposan csepegtessük le.

Ezután adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot és főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak e a rizsszemek (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben).

Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.

Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve, pároljuk pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az eperhez és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön (arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem).

Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

Tipp:

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.