Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Kekszes alaphoz:
Epres túróhabhoz:
Csokoládé ganachehoz:
Elkészítése:
A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat és keverjük össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas-kekszmorzsát és egyenletesen lapogassuk el. Ezután tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, közben pedig készítsük el a tölteléket.
Az epret alaposan mossuk meg, daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a mézet és a vaníliás cukrot. Ezután főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A túrót nyomjuk át a krumplinyomón vagy villával alaposan törjük össze (én krumplinyomóval csináltam, a savót kiöntöttem, és csak a száraz túrót használtam fel). Ezután adjuk a túróhoz a porcukrot és a vaníliás cukrot, a teljesen kihűlt pépesített epret, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, hogy teljesen feloldódjon és éppen csak langyos legyen. Ezután öntsük az epres-túróhoz és szintén keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá az epres-túróhoz.
Az elkészült epres-túróhabot egyenletesen öntsük a tortaformában lévő kekszes alapra, majd tegyük vissza pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük éppen csak langyosra (egy szép, selymes csokoládékrémet kapjunk).
A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egyenletesen öntsük rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (A hűtőből kivéve rögtön szeleteljük fel, mert hidegen könnyebb szeletelni.)