Régimódi bableves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 250 g májbab
  • 1 kisebb cékla
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 db babérlevél
  • 3 ág borsikafű
  • fél csokor kapor
  • 1 ek zabpehelyliszt
  • 1 tk fűszerpaprika
  • kevés olaj

Elkészítése:

A megmosott babot hideg vízben feltesszük főni.

A zöldségeket meghámozzuk és kockákra vágjuk.

Amikor felforrt a bab, akkor beletesszük a céklát, babérlevelet és a hagymát.

Amikor a bab félig megfőtt, beletesszük a gyökérzöldségeket, zöldfűszereket, karikára vágott kolbászt és sózzuk.

Olaj nélkül világosbarnára pirítjuk a lisztet, ráöntjük az olajat és összekeverjük. A tűzről levéve beletesszük a paprikát, összekeverjük és felöntjük kevés vízzel és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk a rántást a leveshez. Az elfőtt vizet pótoljuk és a levest jól kiforraljuk.

Tejfölt, puha házi kenyeret adunk mellé, tetejére lila sonkahagymát szelhetünk.