Hozzávalók:
Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk és előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Másnap ebben a vízben kezdjük el főzni, babérlevél és só hozzáadásával. Ha szükséges a vizet apránként pótoljuk!
Ha puhára főtt, hagymás-paprikás rántást készítünk rá és besűrítjük vele.
Kevés ecettel ízesíthetjük illetve, tálalás előtt adhatunk hozzá tejfölt.
Hagymás-paprikás rántás: a megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a rizslisztet, pár percig állandó kevergetés mellett pirítunk rajta, vigyázva hogy ne égjen meg, de legyen egy kis illata, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felöntjük, kézi habverővel csomómentesre keverjük és besűrítjük vele a főzeléket.
Én fokhagymás sült oldalassal kínáltam, ehhez az oldalast a csontoknál szétdaraboltam, sóztam, alaposan megfokhagymáztam és egy tepsibe rakosgattam, kb 1 dl vizet öntöttem alá, lefedtem és betoltam a kb 180 fokos sütőbe, kb 1 órát sütöttem, de érdemes korábban ránézni, nehogy megégjen. Az utolsó 10 percben már fedő nélkül sütöttem, hogy ropogós kérget kapjon.
A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.