Linzer glutén és cukormentesen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizsliszt
  • 5 dkg xilit
  • 12 dkg margarin
  • 1 tojás (nagy)
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1-2 ek hideg tej
  • csipet só

Elkészítése:

A rizslisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a margarint és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a xilitet, adjuk hozzá a vaníliaaromát és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá egy-két evőkanál hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk (én egy evőkanál tejet adtam hozzá).

Ezután csomagoljuk be a tésztát folpackba, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, majd rizsliszttel megszórt szilikonlapon (vagy sütőpapíron) nyújtsuk ki kb fél centi vastagra és szúrjuk ki a formával (a leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk ki és szúrjuk ki a formával).

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni a linzert, mielőtt cukormentes lekvárral összeragasztanánk.

Az omlós linzert csakis közvetlenül tálalás előtt ragasszuk össze a lekvárral, mert különben felpuhul a tészta és elveszti az omlósságát.

Tipp:

Tálalás előtt a lekvárral összeragasztott linzert, ízlés szerint szórjuk meg őrölt xilittel, majd úgy kínáljuk.