Töltött kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája

Kenéshez:

  • 1 egész tojás

A töltelék:

  • 6 evőkanál cukrozott, darált dió
  • 12 evőkanál cukrozott, darált mák
  • 1 evőkanák olaj a tészta kenéséhez

A mosdatáshoz:

  • 1 ek cukor
  • 1 ek víz

Elkészítése:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk benne.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojások sárgáját, csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

Amikor összeállt, akkor apránként beledolgozzuk az olajos vajat és szép sima tésztát dagasztunk belőle. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától és a kezünktől.

Ha szép sima a tészta és megjelentek a buborékok benne, akkor megszórjuk a tetejét kevés liszttel és 30 percig kelesztjük letakarva.

Ha megkelt a tészta, akkor hat részre osztjuk a tésztákból egyenként kis gombócokat formázunk.

Egyenként kinyújtjuk a kis tésztákat téglalap alakúra, megkenjük a tészta tetejét olajjal és 3 evőkanál mákkal megszórjuk, elsimítjuk és kissé belenyomkodjuk, majd végezetül feltekerjük.

2 ág mákos és egy diós töltött rudat készítünk. Egymásmellé tesszük a rudakat, a végeit összecsípjük és hármas fonással összefonjuk.

Így járunk el a másik 3 tésztával is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert tojással lenjük, majd 25 percig kelesztjük.

180 fokos sütőbe toljuk 25 percre. Ha megsült, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsokat.

Hagyjuk langyosra kihűlni, mert így szebben lehet majd szeletelni.

Tipp:

Ha kisült a kalács én mindig megmosdatom cukros vízzel, így fényes lesz.