Sonka tál

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 5 szelet főtt sonka
  • 4 főtt tojás
  • 10 mascarpone
  • só, bors
  • 1 csokor snidling
  • 1 ek tejföl

A kalácshoz:

  • 35 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg margarin vagy vaj
  • 1 ek olaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék mazsola
  • 1 egész tojás a kenéshez

Díszítéshez:

  • újhagyma
  • retek
  • snidling

Elkészítése:

A kalácshoz a tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Ha felfutott az élesztő, akkor beleszitáljuk a lisztet és elkezdjük összeállítani a tésztát, majd a végén hozzádolgozzuk az olajos-vajat vagy margarint és a mazsolát, majd addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától.

Meglisztezzük a tetejét és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta három részre osztjuk, melyekből kis cipókat formázunk és pihentetjük kb 10 percet. A tésztákból egyenként hosszú rudakat sodrunk, majd a tészta végeit összecsípjük és hármas fonással összefonjuk.

Egy tepsire rakjuk, majd felvert tojással megkenjük a tetejét és 25 percig kelesztjük. Ha megkelt újra lekenjük a tetejét felvert tojással és 180 fokos sütőbe toljuk 25 percre és szép pirosra sütjük, majd kihűtjük.

A megfőzött és meghámozott tojásokat félbevágjuk. Kivesszük a sárgáját és kikeverjük a tejföllel, a mascarponéval csipet sóval, borssal és a felaprított snidlinggel és visszatöltjük a tojásfehérjékbe.

Veszünk egy tálcát és rárakjuk a felszeletelt sonkát, a töltött tojásokat és a mazsolás kalács szeleteket. Díszítjük retek karikákkal, újhagymával és snidlinggel.