Rácsos almatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 200 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 100 g vaj
  • 90 g cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tk citromhéj

Töltelék:

  • 400 g alma
  • 1 tk citromlé
  • 50 ml almalé
  • 60 g cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejszín vagy tej

Elkészítése:

Az omlós tésztához az összes hozzávalót egybegyúrjuk, majd fóliába téve 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A formát kivajazzuk és kilisztezzük.

Az almát meghámozzuk és feldaraboljuk (tetszés szerinti méretűre), majd ráöntjük a citromlevet.

30 ml almalét cukorral és vaníliás cukorral felfőzzük. Ezt követően beletesszük a feldarabolt almadarabokat és felforraljuk.

A vaníliás pudingport a megmaradt almalével simára keverjük, az almához adjuk és még egyszer felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk. A 3/4-ed részéből kialakítjuk a torta alját és peremét. Az alját villával megszurkáljuk, majd a lehűlt almás masszát ráöntjük.

A megmaradt tésztát tetszés szerint ráhelyezzük az almás rétegre.

A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel és lekenjük a torta tetejét vele. Ha mindennel kész vagyunk betesszük a sütőbe és 40 percig sütjük.