Egyben sült narancsos kacsa burgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
220 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 hízott, bontott kacsa
  • 2 szál friss rozmaring
  • 2 narancs
  • 1 tk só
  • 1 kk bors
  • 1 kg burgonya

Elkészítése:

A narancsokat lehéjazzuk és egyiket karikára vágjuk, a másikat gerezdekre szedjük.

A kacsa bőrét a bontási lyuktól a nyakáig egy fakanál segítségével elválasztjuk a mellhústól úgy, hogy a tenyerünkkel is rásegítünk és az így kapott résen behelyezzük és gusztán elrendezzük a narancsszeleteket a bőre alatt.

Sóval és borssal kívül-belül alaposan bedörzsöljük és a hátára fektetve a hasüregbe rakjuk a rozmaringot és a narancsgerezdeket.

Vízzel kiöblített tepsibe rakjuk, alufóliával lezárjuk és 190 fokos sütőbe téve 3 órát pároljuk.

Háztáji kacsánál legalább 3 óra, de a boltinál elég 2,5 óra is!

Ezalatt a burgonyát megmossuk, meghámozzuk és hasábra vágjuk.

Ezután egy tű vagy villapróba következik. Ha könnyedén belemegy, akkor puha a hús.

Leszedjük a fóliát, a keletkezett zsírba a kacsa köré berakjuk a krumplit és most már fólia nélkül nagyjából 35-40 perc alatt készre, szép pirosra, ropogósra sütjük.

Miután elkészült, tálcára tesszük, pihentetjük 10 percet és a burgonyával együtt tálalható.

Jó étvágyat kívánok!