Fonott-foszlós kalács

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 rúd kalácshoz
  • 50 dkg liszt
  • egy egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mk. cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • 6 ek. olvasztott vaj
  • tej csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük és 1 egész tojással 1 tojássárgával, 1 ek. porcukorral, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen jól kidolgozzuk.
Közben 5 ek olvasztott, de nem forró vajat dolgozunk bele.
kétszeresére kelesztjük.
A tésztát átgyúrjuk, 6 rudat formálunk belőle és szorosan összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük és addig kelesztjük még letakarva, míg a tepsit ki nem tölti.
Előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük.
A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csg vaníliás cukrot összekeverünk és a kalácsot meglocsoljuk.
Ettől lesz szép fényes és foszlós.