Tejes kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
  • 3 dl víz
  • 1,5 dl tej

Elkészítése:

A lisztet egy nagyobb tálba öntjük. A közepére mélyedést készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt. Mehet rá a cukor és a langyos tej.

A többi hozzávalót a lisztes részbe tesszük (ne érjen az élesztőhöz) Kb 10 percig állni hagyjuk, ennyi idő alatt az élesztő felfut.

Ezután jól összedolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkán folytatjuk a gyúrást, majd letakarva 40 percig állni hagyjuk.

Ha letelt a 40 perc, a tésztából 4 dkg-os darabokat mérünk ki. Ezeket egyesével gömbölyítjük, majd háromszög alakúra nyújtjuk és feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és további 20 percig kelesztjük. Pihentetés előtt vízzel megspricceljük.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra, az aljába egy tepsit helyezünk amibe kb 2 dl vizet öntünk a gőz miatt.

Előmelegített sütőbe toljuk a kifliket, a sütési hőfokot ekkor visszavesszük 200 fokra és a kifliket kb. 15-17 percig sütjük.

Mikor kivesszük a tepsit még egyszer megspricceljük a kifliket vízzel.