Szezámmagos sült karfiol tökmagolajos mártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Karfiolhoz:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 2 tojás
  • 5 dkg zabpehelyliszt (+ 3 ek a forgatáshoz)
  • 2 ek szezámmag
  • 3 dl tej
  • só ízlés szerint
  • 5 dl napraforgó olaj

Mártáshoz:

  • 2 dl joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 ek tökmagolaj
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben félig puhára főzzük, majd leszűrjük.

A tojások fehérjét habbá verjük. A szezámmagot és a lisztet összekeverjük, a tejet, a tojások sárgáját hozzáadjuk, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd a legvégén beleforgatjuk a tojáshabot.

A kihűlt karfiolt beleforgatjuk 3 ek lisztbe, belemártjuk a szószba, majd forró olajban kisütjük.

A mártáshoz a joghurtot kikeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a mustárt és a tökmagolajat. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.