Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy kb 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 30 dkg átszitált finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 12 g sütőport
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 1/2 kg túró
  • 3 ek búzadara
  • 1 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • ízlés szerint citromhéj
  • ízlés szerint mazsola
  • ízlés szerint sárgabarack lekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ha nincs kedvünk nyújtani, egy közepes tepsibe kézzel is “belenyomkodhatjuk”.

A tésztát villával megszurkáljuk, közben összekeverjük a túrótölteléket is. A mazsolát előtte narancslé és rum keverékében áztatjuk jó 20 percig.

A tésztát előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb 20 percig. Figyeljünk rá, nehogy megégjen! Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mikor kihűlt, kenjük meg sárgabarack lekvárral és egyenletesen oszlassuk el rajta a túrótölteléket is. Most már nekiláthatunk a tojáshab elkészítésének.

Ehhez a tojások fehérjéből és 10 dkg cukorból kemény habot verünk. A maradék 20 dkg cukrot kevés vízzel (kb 0,5 dl) felfőzzük, vagyis szirupot főzünk. Ezt a szirupot öntjük a fehérje habra és ezzel együtt ismét kemény habbá verjük.

Ezt a mázat tesszük a túró tetejére és kenőkéssel simára elkenjük. Villával hullámokat is rajzolhatunk rá, tetszés szerint. Ezúttal viszont és habzsákból csíkoztam a lekváros részt.

A süteményt 80-100 fokos sütőbe toljuk nagyjából 25-30 percre. Nem sütjük tovább, hanem csak szárítjuk!