Nyírségi burgonyagombóc leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertés lapocka
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • só, bors, tárkony

Gombóchoz:

  • 20 dkg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet szerecsendió

Habaráshoz:

  • 2 ek liszt
  • 2 ek tejföl
  • 1/2 citrom leve

Elkészítése:

Egy magasabb edényben a zsíron megpirítjuk a kockázott sertés lapockát, majd kimerjük és félretesszük. Ugyanebben megdinszteljük a kockázott hagymát, fokhagymát és fűszerezzük, majd mehet rá a kockázott zöldség is, amit megpirítunk, majd végül visszaöntjük a húst is.

A kockázott burgonyát külön főzzük meg, annyi vízzel, amennyi épphogy elllepi. Ha kész, a levét hozzáöntjük a leveshez (a burgonya a gombócokhoz kell).

Körülbelül félidőben tegyük bele a zöldborsót és a gombákat. Tovább főzzük, majd beledobjuk a zöldfűszereket.

Még forrón törjük össze a burgonyát, hagyjuk egy kicsit hűlni és adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselymet és egy csipet szerecsendiót.

Keverjük össze és kis gombócokat formázzunk belőle. Amikor már majdnem kész a levesünk, dobjuk bele a gombócokat és főzzük meg benne.

Elkészítjük a habarásunkat. A lisztet kevés folyadékkel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és csomómentesre keverjük, végül belecsepegtetjük a citrom levét. A levesünkhöz adjuk és a besűrítjük vele.

Tálaláskor aprított petrezselymet adunk hozzá.