Töltött szűzpecsenye sertéshálóban

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
220 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb sertésszűz
  • 30 dkg darált sertésdagadó
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 20 dkg (cheddar) sajt
  • 1 kis üveg egész gombakonzerv
  • 2 db 40×30 cm-es sertésháló
  • 3 szál rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A sertéshálót legalább 2 órára vízbe áztatjuk, végül egy konyharuhára kiterítve hagyjuk lecsepegni, megszikkadni.

A darált húsban elkeverjük a sót, a paprikát, a borsot és a reszelt fokhagymát, majd jól összedolgozzuk, illetve kolbászhúst készítünk.

A gombafejeket a levéről leszűrjük, a sajtot ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.

A szűzpecsenyéket egy hosszú, vékonypengéjű késsel középen felszúrjuk (vagy még az üzletben megkérjük rá a hentest) és a kolbászhúst a gombafejekkel, az aszaltszilvával és a cheddarral szorosan beletöltjük. Végül a hálóba beletekerjük, a végeit spárgával megkötjük és a fennmaradt részt levágjuk.

Egy tepsit vízzel kiöblítünk, beleteszünk 3-4 gerezd fokhagymát, 3 szál friss rozmaringot, rátesszük a szüzeket és lefedve legalább 2,5 órán át 200 fokon pároljuk, majd levesszük a fóliát és 25-30 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük.

Miután elkészült, óvatosan tálcára tesszük és 15 percet pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk.
Ünnepi sültnek maximálisan megállja a helyét.

Jó étvágyat kívánok!