Rögtön puha mézes

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:

  • 12,5 dkg méz
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek sütőporos mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek kakaópor
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 ek citromlé
  • 50 dkg finomliszt

Az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 tk citromlé (vagy ecet)
  • 1 tk keményítő

Elkészítése:

A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük.

A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóporral, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet.

A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkán kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb 10 percig sütjük, amíg szép világosak nem lesznek (akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje).

A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, majd addig verjük, amíg szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt.

Veszünk egy keményebb nylonzacskót, beletöltjük tojáshabot és kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket.