Piacos lángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • csipet cukor
  • 1 dl langyos víz + a dagasztáshoz 3 dl langyos víz
  • 4 dl olaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 3 dl langyos tejföl

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk a 1 dl langyos, cukros vízbe és felfuttatjuk.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a sóval elkeverjük és hozzáöntjük a felfutott élesztőt. Elkezdjük összeállító a tésztát és apránként adagoljuk hozza a langyos vizet, majd addig dagasztjuk, amíg fel veszi a vizet tészta és egy lágy kissé ragacsos tésztát kapunk.

A tésztának el kell válni az edény falától. A tetejét átkenjük olajjal, letakarjuk és 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt a tészta olajos kézzel 6-8 egyforma adagot csipünk belőle és kis cipókat formázunk. Rövid ideig újra kelesztjük.

Egy serpenyőben az olajat felhevítjük.

Olajos kézzel a levegőben elkezdjük körbe-körbe nyújtani a tésztát. Ha megvan a szép kör alakú lángos akkor forró olajba tesszük és szép pirosra, ropogósra sütjük mondkét oldalát.

Akkor jó a tésztánk, ha az olajban a közepe felpúposodik. Papírtörlőre szedjük.

Tálalásnál megkenjük langyos tejföllel és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.