Cukor és gluténmentes flódni

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
9 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához:

Tészta:

  • 55 dkg teljes kiőrlésű barnarizsliszt
  • 6 dkg útimagfűhéj
  • 1,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 3 egész tojás + 1 a kenéshez
  • 25 dkg margarin
  • egy egész citrom frissen facsart leve
  • 1 dl 30 %-os tejszín és 0,5 dl meleg víz elegye

Diós réteg:

  • 25 dkg dió
  • 1,5 dl tejszín
  • 0,5 dl víz
  • 2 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 1 evőkanál rum

Mákos réteg:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl víz
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 2,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer

Almás réteg:

  • 60 dkg reszelt alma
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 1,5 dkg negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 dl száraz fehérbor

Szilvás réteg:

  • 4-5 evőkanál cukormentes szilvalekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd folpackba vagy nylonzacskóba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

Addig elkészítjük a töltelékeket.

Diós és mákos réteg: egy edényben a tejszínt és a vizet lassú tűzön forralni kezdjük. Közben darált diót elkeverjük az édesítőszerrel, ráöntjük a rumot és leforrázzuk a vizes tejszínnel. Alaposan elkeverjük és félretesszük hűlni. A mákos töltelék ugyanígy készül.

Az almás töltelékhez összekeverjük az alapanyagokat és felfőzzük annyira, hogy épp, hogy forrni kezdjen, majd a tűzről lehúzzuk és félretesszük hűlni.

Miután elkészültek a töltelékek, újra elővesszük a tésztát. Lemérjük és a kapott súly alapján 5 egyenlő részre osztjuk, majd a tésztákat egyenként cipóvá gyúromjuk.

Ez a tészta nagyon törékeny és rendkívül nagy odafigyeléssel kell vele bánni! A tésztacipókat egyenként 2 ív sütőpapír között a forma méretére nyújtjuk és a következőként rétegeljük alulról felfelé: először egy réteg tészta, utána a diótöltelék, egy réteg tészta, majd a mák töltelék, egy réteg tészta és ezt követően az almás töltelék, egy réteg tészta és a lekváros réteg, majd legvégül a fedőréteg tészta.

A tészta tetejét tojással kenemjük és 170 °C-ra előmelegített sütőben 1,5-2 óra alatt, időnként a légkeverést bekapcsolva, alaposan megsütjük.

Teljesen ki kell hűteni, mielőtt formából kivesszük vagy szeletelni, tálalni kezdjük.