Sós kelt háromszögek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 2 tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez)
  • 1 nagy csipet só

A töltelékhez:

  • 330 g tejföl
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • fél doboz konzerv kukorica lecsepegtetve
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg kockára vágott sonka

Elkészítése:

A lisztet egy mélyebb edénybe tesszük és rámorzsoljuk az élesztőt, ráütjük a tojást és megsózzuk.

A víz folyamatos hozzáadása mellett közepesen lágy tésztát dagasztunk a hozzávalókból. A lényeg, hogy hólyagos, ne ragadós tésztát kapjunk, amelyet kb egy órán át hagyunk kelni meleg helyen.

Ameddig a tészta kel, addig elkészítjük a töltelékeket.

A tejfölt, az apróra vágott lilahagymát, a kukoricát, a reszelt sajtot és a sonkát összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb 30*30 cm-es négyzetre nyújtunk, megkenjük a töltelékkel és szorosan feltekerjük. Éles késsel a tekercset jobbra ferdén, majd balra ferdén vágjuk, így a tésztából háromszögeket kapunk.

Tepsibe helyezzük a háromszögeket, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőbe tesszük és közepesen tartalék lángon szép barnára sütjük.