Gombás-citromos lazac párolt zöldségekkel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Lazachoz:

  • 2 db kb 25 dkg-os lazacszelet
  • 1 citrom
  • 1/2 citrom leve
  • őrölt színes bors

Gombához:

  • 25 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olaj
  • őrölt színes bors

Zöldségekhez:

  • 1 db zsenge cukkini
  • 3 fej lilahagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 ek olaj
  • őrölt színes bors
  • kakukkfű
  • 1 tk ételízesítő
  • 1,5 dl fehérbor

Elkészítése:

A lazacszeleteket locsoljuk meg a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A citromot vékonyan szeleteljük fel.

A gombát és a vöröshagymát vágjuk fel apróra. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a saját levében pároljuk puhára, majd süssük zsírjára.

A zöldségeket vágjuk fel vékony csíkokra. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott vöröshagymát és pároljuk pár percig, hogy egy kicsit összeessen. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, öntsük fel a borral és pároljuk tovább.

Amikor a sárgarépa már kezd puhulni, adjuk hozzá a szintén vékony csíkokra vágott cukkinit, majd addig pároljuk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.

Vágjunk le két nagyobb darab sütőpapírt, majd osszuk el rajta az alaposan lecsepegtetett párolt zöldséget. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacot, tegyük rá a citromkarikákat, majd kanalazzuk rá az előzőleg megpárolt gombát.

Ezután csomagoljuk be a sütőpapírba úgy, hogy ne maradjon rajta rés, majd tegyük át egy tepsire a papírcsónakokat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 30 perc alatt készre.

Tipp:

Tálaláskor a sütőpapírral együtt helyezzük tányérra a gombás-zöldséges lazacot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a zöldséget át is kanalazhatjuk a tányérra, majd helyezzük mellé a lazacszeletet és úgy kínáljuk.