Bakonyi húsgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Húsgombóc:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • bors
  • 3 szelet kenyér áztatva, majd kinyomkodva
  • 1 tojás
  • csipet őrölt bors
  • csipet őrölt kömény
  • 1 csapott mokkáskanál vegeta

Mártás:

  • 40 dkg csiperke szeletelve
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 1-2 dl víz
  • 1 kis dobozos tejföl (140 g)
  • 1 ek finomliszt

Elkészítése:

A húsgolyókhoz összekeverjük a hozzávalókat a vegeta kivételével és kisebb gombócokat formázunk a masszából. A gombócokat vegetás vízben megfőzzük. A megfőtt gombócokat lecsöpögtetjük.

Egy serpenyőben kevés felforrósított zsiradékon megpirírtjuk a vöröshagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk pirospaprikával. Öntünk hozzá vizet, majd kb 10 percig főzzük.

Ezután a tejfölben elkeverjük csomómentesre a lisztet és hozzákeverjük a gombás mártáshoz. Összeforraljuk, majd a mártásba belehelyezzük a gombócokat és pár percig még főzzük.

A mártásos húsgombócot enyhén sós vízben kifőzött tésztával kínáljuk.